Padel Top Spin

Stel dat je een beginnende padelspeler met wat tenniservaring bent. Je weet waarschijnlijk dat topspin een belangrijk effect is. Maar moet je het ook bij padel gebruiken? Twintig jaar geleden zou je tijdens je eerste padelles het volgende te horen hebben gekregen: “bij padel gebruiken we nooit topspin, want de bal stuitert daardoor hoger op nadat hij de achterwand heeft geraakt”. Nog steeds prediken een aantal oude padelmeesters het oude mantra: “geen topspin alsjeblieft”.

In de afgelopen jaren boekten spelers technische en tactische vooruitgang. De sport is veranderd en oude waarheden over topspin zijn niet meer van toepassing. Topspin wordt wel degelijk aangeraden in een aantal specifieke situaties:

* Service return: bij de return wil je dat de bal zodra hij over het net is met hoge snelheid richting de voeten van de serverende speler gaat.

* Agressieve volley: stel je voor dat je in een lange rally verwikkeld bent en je tegenstanders staan dicht tegen de achterwand. Als je de gelegenheid krijgt (een ietwat hoge bal) volley je de bal met topspin, en zal de bal nadat hij de achterwand heeft geraakt hoog en ver buiten bereik van je tegenstanders vliegen.

* Agressieve smash: als je wilt dat de bal hoog wegvliegt nadat hij de achterwand heeft geraakt, moet je hem met topspin raken. De bal zal dan waarschijnlijk buiten het bereik van je tegenstanders geraken.

Maar toch, gebruik topspin met mate, want als je het in de verkeerde omstandigheden gebruikt geeft je je tegenstanders de uitgelezen mogelijkheid een tegenaanval in te zetten.