Home Leren Padel Techniek: Hetzelfde als Tennis?

Padel Techniek: Hetzelfde als Tennis?

Padel Techniek

Padel wordt vaak vergeleken met tennis, wat betreft de techniek. Vaak wordt gezegd dat als je kunt tennissen, je ook kunt padelen. Maar is dat wel zo? Is de Padel techniek hetzelfde als de tennis techniek?

De Basistechnieken

Laten we beginnen met een vergelijking tussen de basisslagen, forehand en backhand. Bij tennis zijn een lange backswing en de topspin de essentie. Bij padel is dat anders. De backswing moet kort zijn om tijd te besparen want de bal komt snel terug naar jouw kant. Topspin wordt zelden gebruikt, want hierdoor stuit de bal hoog na tegen de achterwand te zijn gekomen, daarom is een gewone slag of een slice zinvoller.

Wat betreft de smash is er een groot verschil in techniek. Bij tennis is er maar een soort smash; sla de bal zo hard mogelijk en boven je hoofd. Bij padel zijn er verschillende soorten smash. De power smash, de snake en de ober-smash komen het meeste voor. Soms wordt er zelfs een hoek-smash gebruikt. Je kiest de smash afhankelijk van de situatie. Voor een ober-smash sla je de bal naast je hoofd (2 uur), een beetje voor je. Probeer wat slice spin te gebruiken. Zo gaat de bal snel maar zal niet hoog stuiten. Voor de snake sla je de bal lager (drie uur) naast je hoofd en ‘laad’ het racket achter je hoofd. Raak de bal hard, wipe slash stijl. Zo krijgt de bal meer snelheid en spinning. Voor de power smash sla je de bal net als bij tennis zodat de bal hoog uit het bereik van je tegenstanders vliegt.

“It’s a different sport. Looks like it will be easier but it really isn’t”, Thomas Johansson, Australian Open 2002 Champion and former Top 10 ATP Tennis.

De volley is vergelijkbaar met tennis. Bij padel slice je met iets meer nadruk. Voor de lobb maak je gebruik van een andere techniek dan bij tennis; je slaat de bal normaal (ipv top spin zoals bij tennis).

Ook de service is anders bij tennis, omdat je van beneden af serveert. Ook het gebruik van de muur vraagt om verschillende slagtechnieken.

Conclusie

Samengevat helpt kennis van tennis je dus om beter padel te kunnen spelen. Ongeveer 40% van de technieken zijn gelijk, en je zult dus sneller leren.

Enjoy Padel!

[simple-author-box]